RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2019-09-17 Flandern Brugel

Hemmelige Bruegel-verker vises for første gang

I år er det 450 år siden den verdenskjente flamske maleren Pieter Bruegel gikk bort. I Flandern feires i den anledning den «flamske mesteren» med en rekke utstillinger og arrangementer. I oktober åpner den største av utstillingene, The World of Bruegel in Black and White, med en komplett samling originale svart-hvitt-trykk som hittil har vært skjult for offentligheten.

 

Flandern i Nord-Belgia er blant annet kjent for sine mange dyktige malere, de såkalte «flamske mestrene». Blant dem er Pieter Bruegel den eldre, som i år - 450 år etter sin død - feires i hele Flandern med en rekke utstillinger og arrangementer. Og 15. oktober åpner en av de mest etterlengtede utstillingene når The World of Bruegel in Black and White åpner dørene i hjertet av Brussel.

 

For første og kanskje siste gang2019-09-17 Flandern Brugel 2.jpg
På utstillingen kan du oppleve en rekke originale Bruegel-trykk som til nå har vært en godt bevart hemmelighet. Mange kjenner nemlig Bruegel som maler, men karrieren hans startet med trykk - først graveringer og fra 1559 også raderinger. Noen ganger blandet han også de to teknikkene.

 

De mange trykkene tilhører Det kongelige bibliotek i Belgia og antas å utgjøre den komplette samlingen av Bruegel-trykk. Til nå har biblioteket utelukkende tjent som et vitenskapelig forskningssenter, men siden det nå har vært gjennom endringer og fått nytt navn - KBR -

blir også samlingene gjort tilgjengelige for publikum. Dette er første - og kanskje siste - gang det vil være mulig å se Bruegels verker på papir. Når utstillingen etter fire måneder stenger, skal de skjøre dokumentene tilbake til mørket - om ikke for evig, så i hvert fall i veldig lang tid.

 

Et innblikk i en livlig fantasi
Før 1500-tallet fantes det ingen enkle metoder for kopiering av bilder. Trykkproduksjon var den første måten å reprodusere verker på. Bruegel forsto raskt viktigheten av denne teknikken, og han brukte den til å distribuere sine originale verker i større skala. Den nye utstillingen gir deg derfor unik innsikt i et av hans mindre kjente talenter - hans tegneferdigheter. Utstillingen gir også innsikt i hans livlige fantasi, med tegninger av landskap, gleder, dyder og laster. Noen av verkene - med hybridmonstre og fantasyskapninger - er tydelig inspirert av forgjengeren Hieronymus Bosch, mens man i andre kan se inspirasjonen han hentet fra italienske landskap med enorme fjell og havutsikt.

 

Praktisk informasjon

Den ekstraordinære utstillingen kan oppleves i Palace of Charles of Lorraine - en vakker bygning fra 1700-tallet - i hjertet av Brussel fra 15. oktober 2019 til 15. februar 2020.

www.kbr.be

 

Opplev flere Bruegel-verker
Hvis du vil beundre noen av maleriene til den flamske mesteren, ligger Royal Museums of Fine Arts of Belgium nesten rett ved siden av. Her finner du verdens nest største samling av Bruegel-malerier. Blant annet kan du oppleve The Fall of the Rebel Angels (1562), Winter Landscape with a Bird Trap and Skaters (1565), Census at Bethlehem (1566) og Adoration of the Kings.

 

ANDRE BRUEGEL-UTSTILLINGER

 

Beyond Bruegel (Brussel, til 31.01.2020)

Det majestetiske Dynasty Palace i Brussel har for tiden en imponerende utstilling om livet og verkene til den flamske mesteren. Her går du rundt blant karakterer som antas å ha rømt fra Bruegels fantasi, før du også til slutt blir en del av en 360-graders projeksjon av Bruegels verker.

www.beyondbruegel.be

 

Back to Bruegel - Experience the 16th century (Brussel 18.10.2019 til 18.10.2020)

Ved byporten til Halle Port, bygget i 1381, kan man gå gjennom en virtuell dør inn i Bruegels univers, og gjennom virtuell virkelighet bli ledet gjennom en overraskende reise inn i Bruegels malerier.

www.kmkg-mrah.be/expositions/back-bruegel

 

The Great Escape (Brussel til 20.12.2019)

I kapellkirken, hvor Pieter Bruegel den eldre ble gift og for 450 år siden begravet, kan man gå på jakt etter ti tredimensjonale Bruegel-figurer som har «rømt» fra maleriene hans og gjemt seg forskjellige steder i kirken. Besøk i kirken og deltakelse i skattejakten er gratis.

Se mer i denne videoen: www.youtube.com/watch?v=D5c57wJQFc8

 

Få en oversikt over alle utstillinger og arrangementer her.

Tips en venn Tips en venn