RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2020-01-30 Wifi i fly

Slik bruker du WiFi ombord og har en god flytur

WiFi ombord i fly er nå vanlig hos mange internasjonale flyselskaper. Både SAS og Norwegian har hatt tilbudet i flere år, på mange forskjellige ruter. Dette er jo ideelt, særlig på langturer hvor timene går sakte og søvnen er fjern. Trøsten er ofte flyets underholdning som gjerne har en blanding av gode og de ikke fullt så gode filmer og tv serier. Med egen mobil, nettbrett eller laptop kan du koble deg til flyets WiFi, og du er reddet.

Nyheter, kontakt med folk langt der nede, online sjakk, YouTube videoer og alle andre muligheter som finnes på internett. For ikke å glemme at du kan streame dine favorittserier og filmer. En annen mulighet er å besøke ett norsk casino for et aldri så lite spill. Her anbefaler vi deg å spille på gratis spilleautomater eller for mindre innsatser. Nettspill er uansett en morsom og underholdende måte å bruke tid på, spesielt på de kortere turene. Og hvis du også kan tjene litt penger, vil jo også det være flott.

WiFi tilbudet varierer hos de forskjellige flyselskapene, avhengig av ruter, flytype og selvfølgelig billettklasse. Det er enda ingen selvfølge at nettet venter på deg ombord. Over India og Nord Korea er det faktisk ikke lov for noen fly å tilby WiFi til sine passasjerer. Dette som de to eneste landene i verden.

Du skal også være oppmerksom på at det kan ta opp til 20 minutter etter at flyet har lettet, før du får kontakt med nettverket. Du vil i mange fly oppleve at hastigheten er akkurat like god som nede på jorda. Dette er jo veien til  mange aktiviteter på nettet som: jobb, spill, fotoredigering eller hva du nå enn bruke tiden din på nettet på.

Hvordan fungerer nettet om bord på et fly? Telefonen er jo i flymodus.

 For å kunne tilby internett ombord bruker flyet en egen lukket internettilkobling og gir deg tilgang via en lukket WiFi tilkobling. Dette selv om smarttelefonen står i flymodus. Flyselskapet kan på denne måten være helt sikkre på at signaler fra din mobil ikke forstyrrer kommunikasjons- og navigasjonssystemene ombord i flyet.

Hvordan koble deg til WiFi ombord?

  • Sett din enhet i flymodus og aktiver WiFi.
  • Logg deg på nettverket som dukker opp
  • Klikk på nettleseren og portalen vil lastes ned automatisk. Du får helt sikkert hjelp av noen ombord om du ikke klarer dette.
  • Deretter velger du ønsket nettpakke, legger inn dine kortopplysninger, betaler og du er i gang!

En liten språkquiz: Hvordan uttale WiFi på norsk?

Dette spørsmålet diskuteres av både språkeksperter og oss vanlige brukere. Språkeksperter har hittil ikke kunnet gi et klart svar. Det er ut ifra hva du selv liker, om du bruker den engelske varianten; waifai eller den norske som er vifi. Noen prøver å etterligne HiFi, som uttales haifi. Men da må du si waifi. Det høres jo ikke så bra ut, eller?  

Uansett uttaler nordmenn flest ordet som: waifai når de spør etter tjenesten om bord i fly, på restauranter og hoteller i utlandet.

Ti tips for en bedre flytur

Å fly 8 til 12 timer kan være forferdelig kjedelig, men også helt greit hvis du har gjort dine forberedelser. Under finner du ni tips. Følger du disse vil du komme frem uthvilt, avslappet og klappende klar til å starte din ferie, eller hverdagen vel hjemme igjen, med minimal Jetlag og med et upåklagelig humør.

1. Reis i komfortable klær, løs opp beltet når du sitter i setet. Flyets kraftige airconditionsystem kan gjøre at det blir kaldt. Ha med en genser for å regulere temperaturen, eller et lett teppe. Ikke sitt med trange sko, ha med deg noe luftig å putte føttene i for å holde varmen. Bruk støttestrømper for å hindre stive og hovne legger. Dette anbefales av leger.

2. Prøv å reservere seteplass du liker. Vindu gir noen cm ekstra plass og er fint å lene seg til når du skal sove. Sete mot midtgang gjør det lett å komme opp, eksempelvis for å gå på toalettet. Trenger du benplass er sete ved nødutgangen fint. Sjekk setekartet hos flyselskapet når du kjøper billetter online. Vil du unngå barnegråt, velg sete bakover i flyet.

3. Ta med en god reisepute for å gjøre søvnen bedre og for å unngå nakkevondt. Tannbørste og tannkrem er genialt for å føle deg litt friskere når du lander.

4. Ikke pakk for mye i håndbagasjen. Mange flyselskaper er blitt strengere med hva du kan ta med inn i kabinen. Du kan risikere å måtte levere fra deg håndbagasjen eller betale mange hundre kroner hvis den er for stor eller tung.

5.Gode hodetelefoner er lurt å ha med for underholdning. Hodetelefoner demper også en del av skravlingen rundt deg, lyden av motorer og ventilasjonsanlegget.

6. For å dempe akutt sultutbrudd mens du venter på matvogna, kan du stagge dette med litt nøtter eller tørket frukt som er lov å ta med gjennom sikkerhetskontrollen.

7. Å strekke på bena er behagelig, men også for å unngå risikoen for å utvikle dyp venetrombose (DVT). Hold sirkulasjonen i beina ved å gjøre enkle øvelser når du sitter i setet ditt og gå liten tur annenhver time.

8. Flykabiner er ofte tørre steder, og det er lett å bli dehydrert. Ta med en flaske vann ombord og drikk regelmessig. Unngå for mye te, kaffe og alkohol. Øyendråper er lurt å ha med hvis du er utsatt for tørre øyne.

9. Slapp godt av i setet og tenk på det du skal oppleve de neste dagene, eller tenk på det du allerede har opplevd!

10. Flyreiser er en flott mulighet til å møte interessante mennesker. Hver person på flyet har sin egen grunn for å reise. Slå av en prat med sidemannen og finn ut hvorfor de er på tur.

Tips en venn