RJ Topp Orangutan
RJ Topp Vannplanter
RJ Topp U-bein 3
RJ Topp Tempel 3
RJ Topp Sjakal 3
RJ Jakarta kuntgalleri 3
2019-09-27 Wembley

Velkommen til Wembley og en guidet tur

London er den ultimate byen for fotballinteresserte, og det er ingen hemmelighet at nordmenn elsker engelsk fotball. Et av høydepunktene for enhver fotballturist i London er utvilsomt Wembley Stadium, også kjent som «The Venue of Legends». Wembley er et av verdens mest berømte stadioner, og regnes som et av Londons landemerker.

Wembley har vært Englands nasjonalstadion siden åpningen av Gamle Wembley i 1923. Det gamle stadionet ble stengt i 2000, og rivningsarbeidet startet to år senere. Kjennetegnet til Gamle Wembley var to tvillingtårn, som ble vernet i 1976.

Da det ble bestemt at de skulle rives sammen med resten av stadionet, ble dette møtt av kraftige protester fra flere hold. Nye Wembley stod klart i 2007, og kostet svimlende 5,9 milliarder kroner. Det nye stadionen har kanskje ikke de berømte tvillingtårnene, men den enorme buen som strekker seg over hele arenaen er blitt nesten like ikonisk.

Både nye og gamle Wembley har arrangert en rekke små og store begivenheter opp gjennom årene, som for eksempel OL i 1948 som ble åpnet av Kong Georg VI, VM i 1966 da England gikk seirende ut av finalen mot Vest-Tyskland, og EM i 1996 da Gazza scoret det som er blitt kåret til Wembleys vakreste mål gjennom tidene.

Sommeren 2020 skal Wembley være vertskap for semifinalen og finalen i Europamesterskapet i fotball.  Noen av favorittene på sportsspill er England med 5,50 i odds og følger Frankrike hakk i hælene, som har 4,50 i odds. Det kommer til å bli en magisk stemning på Wembley uansett hvem som møtes i finalen.

Ikke bare fotball på Wembley

Selv om Wembley først og fremst assosieres med fotball, er det til de grader et flerbruksstadion. I tillegg til rugby og friidrett, har det blitt brukt til idretter som speedway, hundeveddeløp og boksing. I 2014 ble Wembley omgjort til verdens største boksearea i anledning returmatchen mellom engelskmennene Carl Froch og George Groves, en begivenhet som skapte stor begeistring blant boksefansen.

I tillegg til en rekke ulike sportsarrangementer og omvisninger, brukes Wembley også som konsertarena. Mange av de største artistene og bandene har spilt på Wembley – The Beatles spilte der første gang i 1963, og den berømte rockekonserten Live Aid ble holdt på Wembley og John F. Kennedy Stadium i Philadelphia 13. juli 1985.

Wembley er den nest største konsertarenaen i London etter 02, og spiller definitivt en viktig rolle for musikkscenen i hovedstaden.

Guidet omvisning
2019-09-27 Wimbley Inngang.jpg
Foto: Martin Pettitt

Wembley tilbyr guidet omvisning flere ganger om dagen, fra mandag til søndag. Likevel er det en såpass populær aktivitet at besøkende anbefales å kjøpe billett på forhånd. Du har valget mellom normal omvisning og VIP-omvisning, som ikke overraskende krever at du må grave litt dypere ned i lommeboka.

Den cirka 90 minutter lange omvisningen lar deg besøke områder som normalt er stengt for publikum, dette inkluderer blant annet spillertunnelen, presserommet og spillergarderoben.

Du får også muligheten til å se en rekke historiske gjenstander på nært hold, som for eksempel troféer, det olympiske flagget fra 1948 og den berømte tverrliggeren fra fotball-VM i 1966.

Du får også besøke toppetasjen, hvor du kan nyte en fantastisk utsikt.

Kanskje du til og med klarer å kombinere omvisningen med en kamp neste gang du er på fotballferie i London?


Du kan søke hoteller i hele London og bestille direkte på
 
Reiseliv Logo Transparant Org 200.jpg


 

Tips en venn